Kafferosteriet i Limhamnhttps://kvarnkaffe.se/

 

Kafferosteriet i Limhamn drivs av Leo de Geer och Veronika Lernesjö som för ett år sedan tog över innanmätet i ett bolag som var en importfirma och rosteri som tidigare låg blomsterhallen i Oxie. Bakgrunden till att de startade rosteriet var att Leo från början är biodlare och säljer honung och han träffade ägarna till rosteriet i Oxie på en marknad och sedan började han dricka deras kaffe som han tyckte mycket om och vande sig vid det. Sedan fick han veta att bolaget blev till salu och bestämde sig då för att ta över det. De rostar kaffe av hög kvalitet från Sydamerika och allt som rostas behöver loggföras – vilken sort och mängd. Det handlar om att Kafferosteriet på Limhamn ska ha köpt lika mycket som de rostar ekologiskt. En gång om året görs en revision som går igenom allt som loggats och vad de köpt in.

Rosteriet har åtta olika bönor som de rostar från Peru, Guatemala, Honduras och El Salvador. En av bönorna är speciell då den har fruktköttet kvar vilket ger en helt annan sötma då fruktköttet vid rostningen tar med sötman in i bönan. Det är den dyraste bönan de har, den kostar 900 kr kilot ut till kund och är lite mer som te och har mycket bärighet i smaken. De vanliga kaffesorterna de har kostar 300 kr kilot till kund. SCA – Speciality Coffee Association är en organisation som har skapat en graderingsskala för att ett kaffe ska få kallas specialkaffe och som graderar ett kaffe utifrån sina smaker. För att det ska kallas specialkaffe ska det vara över 82 på skalan och vanligt kaffe i matbutiken ligger på 60-70. Kaffe är mer komplicerat och har ett större spektra i smaker än vin så det finns mycket att upptäcka när det kommer till kaffe. En rostning blir aldrig identisk från gång till gång hos Kafferosteriet i Limhamn då de rostar manuellt och det gör att samma kaffe utvecklas och är varierat för kunden.

Leo de Geer visar hur han rostar och det rostas ca två – fem kilo i taget. Man eldar med gasol i rostmaskinen. Det tar ungefär åtta minuter att rosta och sedan ska det svalna i 5-10 minuter och rostmaskinen tar ca en timme att svalna då den ofta kommer upp i runt 180 grader. När kaffet rostas expanderar det och blir större och lättare, rostar man fem kilo får man fyra kilo ut. Det finns tre olika rostningsgrader; lätt-, mellan- och mörkrost. Maskinen de rostar i är tillverkad 1992 och de fick med den från importfirman och hämtade den i Oxie. De har också en mindre maskin där de provrostar när de får varuprover på 60 gram, på det sättet så kan man se om det var vad man förväntade sig. Det gör man när man vill ha fler leverantörer från länderna man importerar ifrån med snarlik smak.

Det är många kunder som kommer till lokalen där kaffet rostas på Ringugnsgatan men de har också leverans till caféer, butiker, kaffe på jobbet – abonnemang där man kommer ut en gång i månaden med kaffe samt en del webbförsäljning. Mycket av marknadsföringen är på sociala medier. De är också ute på vissa marknader exempelvis julmarknaden på Limhamns torg, skördefesten på Katrinetorp och Martinas marknad i Landskrona som är två gånger om året. De kommer vara med på Skånes matmarknad i juni där det blir mycket marknadsföring då det är många restauranger och gårdsbutiker på plats.

Kafferosteriet i Limhamn har uteslutande ekologiskt kaffe och säljer sitt kaffe i koldioxidneutrala påsar gjorda på sockerrör, 40% från återvunnen plast och sista 20 procenten är från certifierad skog. Hela tryckningen är kompenserad av att man köper in planteringar. Påsarna görs i Tyskland. Leveranserna sker via ett Ukrainskt företag men när kriget bröt ut dirigerades allt om till Polen. Konkurrenterna Kafferosteriet i Limhamn har är Lilla Kafferosteriet och Solde Kaffebar & Kafferosteri i Malmö. Men, många mikrorosterier samarbetar, om det är något man själv inte kan få in kanske någon annan får in och då kan man köpa in den vägen.

Varje lördag har Kafferosteriet i Limhamn öppet för kaffeprovning, något som det finns ett stort intresse för. De kan ta emot tio personer per gång i lokalen.

Visionen framåt är att de stannar i lokalen de är i nu ett år till och sen får de se om de växer ur lokalen. Det som kanske kommer är att de köper in ytterligare en rost för att kunna expandera och öka produktionen. Den de har tar max fem kilo bönor in och fyra kilo ut efter rostning. Nästa storlek är tio kilo in och åtta kilo ut efter rostning. Den de har kan inte både rosta och kyla samtidigt, de nya maskinerna har den funktionen och då kan man hälla på nytt kaffe omgående och få en större effektivitet i produktionen.