VECKANS FÖRETAG V.43

XCEN AB – www.xcen.se

Jag träffar Jonas Falk som är säljare och en av de tre ägarna på företaget XCEN AB. Vi ses på Malmökontoret, en filial till XCEN AB som i övrigt har sin huvudverksamhet i Värnamo. I Värnamo finns fabrik, montering och lager. Företaget grundades 2006 och har idag totalt åtta anställda. XCEN AB säljer belysning till butiker. Belysningen kan se ut på olika sätt men har syftet att belysa produkterna i butik på ett sätt som framhäver produkterna på det mest säljande sättet.

Det har på senare år skett ett jättestort teknikskifte från glödlampor och halogenlampor till LED-belysning. Något som upphovsmännen 2014 tagit emot Nobelpris för. Detta uppmärksammande säger Jonas är positivt för branschen och försäljningen av LED-lampor. LED-lampor ger blått ljus som genom den nya tekniken omvandlas till vitt ljus och därmed kan användas som vanlig belysning. Det ger ett bättre ljus, behöver bytas mer sällan och ger en energibesparing samt kräver mindre underhåll – det är kort sagt även en mer ekonomisk lösning. Dock fortsätter man jobba i samma format. XCEN AB säljer ljusrör, spotlights, tejp och olika armaturer för allmänljus. Det görs också belysning för skyltar och ljuslådor.

XCEN AB är oftast underleverantör till butiksinredningsföretagen. Det är XCEN ABs kunder som har huvudkontrakten med butikerna i sin tur. Mycket av försäljningen sker via telefon och mail samt webbshopen men vid nya projekt besöker Jonas butiken och tar tillsammans med dem fram en belysningsplan och en ritning för hur det ska se ut, var armaturer ska sitta osv. Sedan skickas en offert som godkänns och därefter skickar kunden sin order. Denna process är snabb, det kan gå över en dag bara.

Olika typer av belysning väljs för olika typer av butiker – är det en butik med relativt billiga varor är det ofta mycket allmänljus. Detta exempelvis i matbutiker. När det är mer exklusiva butiker – exempelvis där det säljs dyrare kläder – så används mer punktbelysning och strategiskt utplacerade spotlights som belyser utvalda produkter på olika sätt.

Det som säljs mest är LED-tejpen – en tejp med LED-dioder på som lyser starkt och är perfekt att sätta in som hyllbelysning samt  i butiksinredning. Ljuset kan varieras, som exempel kan nämnas belysningen i en matbutik där det oftast används ett varmt behagligt ljus vid brödet och lite kallare ljus i fiskdisken för att det ska se fräscht ut. LED-tejpen kan även lysa upp skyltar, XCEN AB har bland annat gjort stora jobb ihop med inredarna till Teliabutikerna över hela Sverige.

XCEN AB har ett visst lager i Värnamo på de produkterna som är storsäljare (bland annat LED-tejpen). Inköp av delar och material görs till stor del från Kina. De flesta konkurrenterna finns uppåt i landet, många i Småland.Visionen framåt i ett tre-femårsperspektiv är att växa, arbeta upp en ännu större kundbas, men växa i lagom takt. De har inga avtalskunder men de har större projekt där de har order som löper under en längre tid, exempelvis under en tvåårsperiod. Det är viktigt för företaget att det går bra för handeln och butikerna, då går det bra för dem. Senaste åren har företaget växt i bra takt.