VECKANS FÖRETAG V.41

Connect Marketing AB – www.connectmarketing.se

 

Jag träffar Ola Stenberg på Connect Marketing, ett företag som säljer gåvor till företag som sedan ska ges till de anställda – framförallt vid jul. De säljer även giveaways som delas ut av kunderna vid mässor. Företaget startades 2002 av Mats Lindqvist och Ola Stenberg kom in i företaget 2006. De är tio anställda idag och företagets omsättning har växt i takt med att företaget växt. Mycket handlar om julen och Connect Marketing tar fram Sveriges största produktkatalog varje år med de senaste trendiga produkterna av välkända varumärken. De skickar ut 130 000 kataloger varje höst, en som heter Connect och en som heter SASK. Katalogen är ett av benen företaget står på, det andra är att de finns på nätet med webbshopar på www.connectmarketing.se och www.sask.se, tredje benet är försäljning via telefon.

Flera gånger per år besöker de mässor för att hålla sig à jour vad gäller trender i produkter – vad är populärt just nu, vilka märken gäller, vilka färger gäller på olika produkter? Connect Marketing AB satsar i alla lägen på kvalitet, ofta produkter som är användbara för de som får dem som gåvor. Det upplevda värdet ska vara högre än vad det de facto kostar för arbetsgivaren att köpa in. Något som kostar 900 kr i butik kostar 350 kr att köpa in från Connect Marketing. Det finns en skattegräns i Sverige för gåvor på 360 kr (högsta belopp innan man behöver skatta för en produkt).

De produkter som säljer bäst är bädd set, handdukar och plädar. Detta är en kategori produkter som passar de allra flesta och är saker som många är i behov av oavsett kön och ålder. Via webbshopen säljs mycket pennor och godis, men där finns runt 10 000 andra artiklar också. När det gäller katalogen så arbetar de mycket med produkter som vi tycker om som privatpersoner ute i inrednings- och köksbutiker.
De produkter som säljs är riktat till företag. Det är inte lönsamt för en privatperson att handla då frakten är dyrare. Detta på grund av att marginalen per produkt är mycket mindre än vad butiker har.

Det är däremot mycket förmånligt för företag att lägga en större order hos Connect Marketing. De tar i regel inte emot ordrar på mindre än 3000 kr. En liten lagerhållning finns i Borås, men ingen lagerhållning på plats på Linnégatan i Limhamn. Det som finns störst lager på i Borås är pennor och godis, vilket är det som går mest på mässor. I Limhamn har de endast prover och showroom där kunder har möjlighet att komma och titta om de vill det, framförallt inför julen för inspiration.

Det finns ett antal kunder som står för 80% av försäljningen under den del av året som ligger utanför julen, det vill säga januari-september. Dessa kunder är avtalskunder och det handlar då oftast om produkter som används på mässor eller i den dagliga verksamheten såsom giveaways och pennor. 20% av försäljningen under denna period är försäljning via web och telefon. En del kunder ringer in och beställer, andra är nya kunder som säljarna har tagit kontakt med. Under oktober-december är det nästan bara inkommande samtal och inkommande ordrar som kommit av katalogutskicken.

Visionen framåt är att bli Sveriges bästa leverantör av produkter till företag kring julen, växa på nätet och utveckla webbshoparna. Vad gäller julgåvorna så är katalogen den absolut mest effektiva marknadsföringen, när det gäller mängdbeställningarna på produkter som pennor exempelvis så är det som sagt webbshoparna som är störst.