VECKANS FÖRETAG V.9

Vanlid Transmission AB – www.vanlid.se

Vanlid Transmission AB förvärvade Fenix Transmission i Hultsfred 2005, man förvärvade senare Ronson Transmission i Malmö 2008 och koncernen OEM International blev nya ägaren och moderbolaget till Vanlid Transmission AB inklusive de andra två bolagen 2012. Tillverkning sker mestadels i Europa, men även i Asien där tillverkningen är billigare.

Det finns stora variationer i kvalitet och hur lång garanti som kan lämnas på delarna. Vissa har garanti ett år och då behöver maskinen som kugghjulet/delen ska sitta i servas efter ett år och eventuellt måste delen bytas ut. Servicekillen vill ha kvalitet och produkter som håller länge, kunden vill ofta ha bra pris även om det kanske blir en alltför kortsiktig lösning.

Jag träffar Peter Vanlid, VD för Vanlid Transmission AB som säljer kugghjul, kedjor, kedjehjul och drivremmar bland annat. Vanlid Transmission AB startades 1982 av Lars-Åke Vanlid, Peters far. Lars-Åke hade tidigare arbetat med liknande produkter och när han startade företaget erbjöd han standardprodukter som kedjor och kedjehjul till en början. Senare gick man över till mer och mer specialprodukter, enligt kunders önskemål – ritningsbundna produkter. Produkterna levereras till svensk industri och används i maskiner.Det är mekaniska komponenter av olika slag, specialprodukter som svarvade eller cintrade detaljer/kugghjul som är metallpulver som pressas samman och som sedan används i en maskin.

1996 tog Peter över som VD för Vanlid Transmission AB. Företaget köper och säljer vidare kugghjul och liknande drivdelar till maskiner hos slutkund. Transmission står för överföring av rörelse från någonting till något annat.

Huvudkontoret ligger i Malmö och Lager, bearbetning och säljkontor i Hultsfred. Det finns fem anställda i Malmö och fem i Hultsfred. Kommer det en beställning före klockan 12.00 så levererar de ut samma dag.

Företaget har fyra säljare. De säljare som sitter i Malmö har ansvar för södra Sverige och de som sitter i Hultsfred har mellersta och norra Sverige. Merparten av försäljningen är utåtriktad verksamhet och man är ute och besöker kunden. Men inarbetade kontinuerligt återkommande kunder säljer man till via telefon.Tillverkningen sker i Europa och till viss del i Asien, det beror lite på kvalitet eller kvantitet samt vilken garantitid på produkten som är accepterad av slutkund.

Vanlid Transmission AB har ett systerföretag i Kina som man samarbetar med för att säkerställa kvaliteten på plats innan produkterna skickas till Sverige.

Utvecklingen för företaget över åren har gått lite upp och ner. Förr var omsättningen större p.g.a. att en del kunder har börjat gå direkt själva till leverantören istället för att gå via mellanhand. Visionen fem år framåt är att dubbla omsättningen som för närvarande ligger på 25 Mkr/år. Koncernen OEM International omsätter över 1 Mrd kr/år.