Utmaningarnas Hus – www.utmaningarnashus.se

 

 

Jag träffar Olle Sjölund, VD på Utmaningarnas Hus, för en intervju. Han berättar att deras verksamhet startade i september 2006. Det byggdes i ett års tid innan öppning för att färdigställa utmaningarna. Ursprungligen byttes utmaningarna ut lite då och då för att väcka intresse och ge anledning till återkommande gäster. För att förtydliga detta tankesätt införde de säsonger 2011 då de introducerade 15 nya utmaningar varje år, de har stängt under sommaren för uppbyggnad och lanserar sedan i augusti. Nu är det totalt 40 utmaningar. På Limhamn har de 2000 kvm med utmaningar och även konferensrum och restaurang.

Målgruppen är främst företag men även privatpersoner. Framtagandet av utmaningarna görs främst av Olle, ingenjören Niclas, snickaren Fredrik och designern Emma, men alla anställda är med för att rösta fram idéerna som sedan förverkligas. På Utmaningarnas Hus finns 15 anställda varav 5 är på heltid – det varierar beroende på hur hög beläggning man har. När det gäller utmaningarna så finns det olika symboler vid dörrarna till de olika rummen – de kategorier som utmaningarna är indelade i. En symbol med pratbubbla och ett öra står för att någon behöver ge direktiv och andra i laget behöver utföra uppgiften, en symbol av en hjärna står för en utmaning där det behövs logik och analysförmåga osv. Det ska alltid finnas minst fyra naturliga roller att ta sig an i varje utmaning. Gruppen ska ta reda på vem som ska göra vad och hur man utnyttjar deltagarnas potential bäst beroende på problemet som ska lösas. Utmaningarnas Hus har bara bokade besök, detta för att man ska kunna ge varje grupp bästa upplevelsen – från att man anländer till att man lämnar huset.

Utmaningarnas Hus expanderar ständigt och mycket har hänt senaste åren. 2016 öppnade de sitt nya koncept Teamtastic nära Stortorget i Malmö, ett mindre center med utmaningar där man fokuserar på aktiviteterna och utnyttjar den flora av restauranger i närheten som man kan kombinera upplevelsen med. Minst lika viktigt är stunden efter aktiviteten, när deltagarna samlas efteråt. 2018 öppnades Teamtastic i Göteborg nära Odinsplatsen. De hade planer tidigare att även öppna upp Teamtastic i Stockholm men det fick skjutas på framtiden med anledning av pandemin men nu ser de framför sig att det ska kunna öppna upp till hösten 2022. Det som händer nu närmast är att de ska skapa ett Utmaningarnas Hus-koncept utanför Göteborg, än så länge på hemlig plats, och de uppskattar att kunna öppna upp det innan sommaren 2022.

Pandemin påverkade Utmaningarnas Hus av naturliga skäl väldigt mycket då konceptet går ut på att ses fysiskt. Detta gjorde att de skapade onlinespel – ett mordmysterie och ett hackgame där man ska rädda världen från en cyberattack samt ett kreativt spel med saker man har hemma i en olinevariant av Utmaningarnas Hus där man kan välja och vraka bland utmaningar. Det har varit mycket uppskattat, flera tusen har deltagit och även utanför Sveriges gränser, bland annat i Singapore, Kina och Tokyo där svenska företag har kontor. Plattformen för onlinevarianten har de också omvandlat till ett mobilt Utmaningarnas Hus där de har modifierat innehållet i spelet och varje lag får en väska fylld med rekvisita. Man kommer sedan ut till företagen med en moderator, massa väskor och deltagarna använder sedan en app som heter Teamtastic där man kan svara på utmaningarna genom den. Konceptet kallar de Team Delivery. De nya koncepten räknar de med kommer leva kvar då det finns en marknad för det. Förutom dessa koncept har de även Naturligtvis Golf & Countryclub för golf, padel, konferens och event 30 minuter utanför Malmö.

I ett fem-tioårsperspektiv ser Utmaningarnas Hus framför sig att expandera internationellt och då ligger Köpenhamn och Oslo först på tur. Därefter tänker man sig samarbeten utanför Norden med andra aktörer inom teambuilding.