VECKANS FÖRETAG

Torasol – www.toragreve.se

Tora Greve är konstnär, författare och specialresearrangör för resor med astronomiinriktning. Toras bana som konstnär och som allkonstnär egentligen började på 60-talet när hon avslutat sin utbildning i Oslo. Hon utbildade sig på Statens Skola för konst och konsthantverk där hon också läste pedagogik. Hon läste även på handelshögskola vilket gav henne en god grund att stå på för att starta eget. Ursprungligen kommer Tora från Stavanger.

Konsthantverken h ar i första hand varit inriktade på bildvävning, ett exempel syns i bakgrunden bakom Tora på bilden. Hon arbetar också med olika typer av bildtryck. Första separatutställningen hade hon 1970. Till Skåne och till en början Lund kom hon 1975 där hon fick jobb på Folkuniversitetet.

Till en början var det konsthantverken som var det huvudsakliga. Företaget Textilkonstnären Tora Greve startade hon 1983. Företaget heter nu Torasol vilket bättre inkluderar även resorna hon gör med inriktning på solförmörkelser. Tora har genom hela sin karriär alltid haft flera ben att stå på, vart tionde år har hon sadlat om och gjort olika saker.Hon har undervisat på universitet och andra skolor i bland annat kultur och astronomi, hon har även arbetat med datorprogrammering.  Ett samarbete hon hade var med Norton Antivirus som hon hjälpte till att validera och förenkla för att göra det mer användarvänligt.

Hon är inte en renodlad researrangör utan hämtar in offerter från olika researrangörer för olika resepaket för hotell osv för de som är med på resorna. Det finns ett stort intresse – entusiaster från hela världen följer med. Tora har till och med varit på Sydpolen inne på slätten på våren – hon är en av 400 människor i hela  mänsklighetens historia som upplevt en solförmörkelse vid midnatt på Sydpolen.

Arbetet med att författa böcker gör Tora under sitt eget förlag Tiratiger Förlag. Hon började med detta när hon gått i pension. Böckerna är i huvudsak inom science fiction genren. Hon är utgiven även på fler förlag. Tora samarbetar med en redaktör som korrekturläser manuskripten före böckerna formges och utges.

Resorna med astronomisk inriktning grundar sig i Toras intresse för solförmörkelser och resmålen kan vara över hela världen till platser där solförmörkelser förutses äga rum. Hon har lagt upp programmet för resorna och varit reseledare på de resor hon varit med på. Hon lämnar in sitt manuskript i augusti för genomläsning och i december hålls ett stort författarkonvent på Las Palmas där deltagarna får sin korrektur, läser varandras manuskript osv. Böckerna kan sedan formges och utges. Till största delen ger Tora ut sina böcker på Elib som e-böcker samt på bibliotekens e-bokstjänst (bland annat Malmö Stadsbibliotek) men det finns även tryckta fysiska exemplar. Det är författarskapet som har störst fokus för Tora just nu, det är det hon vill göra – konsthantverken fortsätter hon att göra men inte alls i lika stor utsträckning som förr. När det gäller konsten är det främst bildtryck på textilier som hon gör nu.