VECKANS FÖRETAG V.16

Peter Landgren & Co AB – www.peterlandgren.se

Jag träffar Peter Landgren, grundare och VD för Peter Landgren & Co AB. Peter är uppväxt i en mäklarfamilj så intresset för fastighets- och mäklarbranschen kom naturligt. Peters far Jan-Åke startade Landgren & Jönsson redan 1969. Men det var inte mäkleri Peter sysslade med från början – han drev restaurangverksamhet i många år. Efter det, från 1994-1999, arbetade han som anställd fastighetsmäklare på en byrå inne i Malmö ett antal år innan han och hustrun Ines bestämde sig för att starta eget tillsammans – Peter Landgren & Co år 2000. Ines var flygvärdinna tidigare och blev HR-chef på Peter Landgren & Co.

Företaget startades i Bunkeflostrand där Peter och Ines bodde på den tiden. En lokal på 36 kvadratmeter hyrdes på Strandgatan och gjordes så småningom till ett kontor för åtta anställda. Eftersom en lokal vägg i vägg blev ledig så öppnades lokalen upp till en storlek på 120 kvadrat efter tre år på platsen. Efter ett tag så insåg man att ett större kontor behövdes och en flytt förbereddes till Limhamn och det hus de sitter idag – Ineshill på Linnégatan. Idag finns 9 kontor varav tre ligger i Malmö och ett på Limhamn. Övriga kontor som etablerats finns i Trelleborg, Lomma, Vellinge/Näset, Bara/Svedala och Kävlinge/Lund så nu har företaget närvaro i hela sydvästra Skåne. På Limhamnskontoret finns flest anställda, 14 stycken. Totalt har företaget 43 medarbetare i organisationen.

Konkurrensfördelen Peter Landgren & Co har i jämförelse med andra aktörer på marknaden i sydvästra Skåne är den mänskliga faktorn enligt Peter. Både vad gäller ledning och medarbetare. De anställda har varmt hjärta och kylig skalle och vågar förhandla för båda parters bästa i en försäljningssituation. Människor är olika på ett dynamiskt och mångfasetterat sätt – det är viktigt att möta människor, varje individuell köpare med öppenhet, förståelse och värme. En annan konkurrensfördel är de anställdas lokalkännedom på den marknad man säljer objekt.

Peter Landgren & Co arbetar med paket som är anpassade för det specifika boendet som kunden har – vilken insats krävs för det specifika objektet, vilken typ av marknadsföring krävs och vilken är målgruppen? Paketen är indelade i Small, Medium och Large beroende på vilken kommunikation och marknadsföringsinsats som krävs. Metoden har använts sedan hösten 2013 och paketen är inte en prestigetrappa eller statusindelning utan är anpassat utefter boendets förutsättningar. Innan metoden med de olika paketen infördes så användes individuell prissättning i en individuell marknadsplan för varje objekt. Detta tog tid och kunde stundtals bli lite luddigt och även för mäklarna själva komplicera en försäljning rent retoriskt etc. Efter att metoden med paketen infördes har man något definierat att luta sig mot och referera till vid en försäljning beroende på vilken kategori ett objekt faller inom. Framåt berättar Peter att marknaden ser lovande ut, kapitalvaror har börjat omsättas igen och en återhämtning har ägt rum efter de tunga finanskrisåren 2008-2009. Nya kontor kommer framåt att etableras och nyanställningar kommer att ske. Företaget har aldrig visat röda siffror.När Lars Asklunds specialdesignade hus på Dragörkajen står klart till sommaren 2014 kommer de anställda på Limhamn flytta från Ineshill till ett av husets våningsplan.