VECKANS FÖRETAG V.3 2014

Malmö Elskåp AB (Melab) – www.melab.se

1986 startade Mats Andersson, bilden, Malmö Elskåp AB (Melab) efter att tidigare varit anställd på sin fars elfirma. Bakgrunden till starten av Melab var att Mats tidigare startat ett annat företag som tillverkade värmepumpar, Anderssons Klimapumpar AB 1980 som 1983 köptes upp av Thomée Hurley koncernen. Det var så Mats träffade Henrik Berglund. Henrik har fortsatt med värmepumpar och Mats startade elskåpstillverkningen och företaget Melab.

Mats har varit chef på Melab sedan 1986 och två av de som är anställda idag, Ulf Nilsson och Kjell Cederwall, har också varit med sedan starten. Idag har företaget tio anställda.Mats Andersson äger ena hälften av företaget och Henrik Berglund, som även är VD för företaget Qvantum Energi AB i samma hus, äger andra hälften. Melab samarbetar även med ENACO Sverige AB som finns på våning två i huset.

Från början låg företaget på Mariedalsvägen i Malmö för att sedan flytta till Limhamnsgårdens Allé och slutligen till lokalerna de finns i nu där de varit sedan 2008 – Ringugnsgatan 12.

Produkten, elskåp/automatikskåp för fastighetsautomation, ritas i Auto Cad med en elapplikation – Elpro Cad – för att sedan byggas i fabriksdelen av företagets lokaler. Man köper färdiga elprodukter, monterar och säljer. Alla skåp är individuellt anpassade för det ändamål kunden önskar, vad gäller el, luft eller kraftförsörjning, och för på vilken plats i en fastighet skåpet ska stå. Kunderna är utestlutande företagskunder främst inom industrin.