VECKANS FÖRETAG V.51

Limhamns Kött & Vilt – www.limhamnskottovilt.se

Jag intervjuar Stefan Färdig, bilderna, han och kollegan Christoffer Bjerner har arbetat en tid tillsammans, från början på saluhallen i Lund. Idén att starta egen köttbutik uppkom och det var Stefan som från början gav Christoffer tipset att göra det själv. Men beslut togs sedan att de skulle starta upp eget gemensamt och valet stod då mellan ett område i Helsingborg och Limhamn i Malmö.Det viktiga var att det var en region med potentiella kunder med ett stort matintresse och som ställer krav på högre kvalitet än vad man får på en stormarknad. Detta tyckte Stefan och Christoffer att de fann i Limhamn. Affärsidén är trendig för många går idag över till att äta mindre men bättre kött. Du ska inte heller behöva uppleva att en stor mängd vätska sipprar ur köttet för att det drygats ut med vatten och saltlösning com det ofta görs på stormarknader.De uppfödare man samarbetar med ligger mestadels i Skåne, Limhamns Kött & Vilt vill att allt de köper in ska vara så lokalt producerat som möjligt. De samarbetar med ett charkuteri i Tollarp som genomför mycket av grovstyckningen av det kött som sedan säljs i butik. Andra samarbeten är bland annat med fem gårdar i centrala Skåne, Bollerups Lantbruksinstitut, Bonnstens gård, Hönnedal, Maglasäte gård och Löfvendahls vilka levererar griskött kallat Bondens Bästa. Limhamns Kött & Vilt har idag fyra anställda, varav en är kock som lagar och förädlar de fina råvarorna. Men det är det färska köttet som är i fokus, 70% av det som säljs är färskt, men tanken är att mer ska bli förädlat till nya produkter efterhand man får nya idéer. I butiken genomförs ingen grovstyckning utan det görs på slakterierna man samarbetar med. Mindre djur kan Limhamns Kött & Vilt ta hand om såsom fåglar och kaniner exempelvis. Man gör egna korvar på plats med egen unik prägel, egenkryddade skinkor osv. Visionen är att arbeta med ännu mer förädling framöver och kunna erbjuda kunden ännu fler unika goda produkter.
Man är beredd att lägga lite mer pengar när man väl köper kött och att det är bra uppfödning på djuren. Allt kött putsas i butiken, som kund behöver du inte stå och skära bort en massa när man köpt kött från Limhamns Kött & Vilt. Övriga gårdar är Ahlgrens Gård som levererar kalv, på Söderåsen går oxar som ger ett fint oxkött och majskyckling levereras från en gård i Ljungby.