Limhamns Fiskrökeri AB – www.limhamnsfiskrokeri.se

 

 

 

 

 

 

 

 

1946 startades det fiskrökeri på Limhamn på samma plats som Limhamns Fiskrökeri ligger idag. Familjen Käck hade rökeriet i två generationer. Det har även varit andra ägare. På den tiden var det endast ett rökeri, utan butik och restaurang. Rökeriet är idag helrenoverat, det gjordes 2006 av tvillingbröderna Fredrik och Stefan Håkansson när de tog över. De rev först det fallfärdiga huset och byggde nytt på samma plats och öppnade upp 2007. Innan dess hade bröderna, som båda har en bakgrund som yrkesfiskare, ägt Fiskboden i Lomma i tio år.

Jag träffar Fredrik som berättar att Fiskboden i Lomma finns kvar och att den nu drivs av hans storebror Mats, Limhamns Fiskrökeri drivs av Fredrik. Totalt har de båda fiskbutikerna i Lomma och Limhamn 18 fastanställda och ca 50 anställda inklusive säsongsarbetare. De har mycket kunder i både Fiskboden i Lomma och på Limhamns Fiskrökeri och tillsammans omsätter de över 50 Mkr per år.

De flesta kunderna kommer från Limhamn men även från övriga Malmö och kranskommuner. Det finns kunder som har Limhamns Fiskrökeri som ett resmål exempelvis en fin sommardag för att äta gott på uteserveringen fint belägen i Limhamns småbåtshamn. Sedan 2015 finns förutom uteservering även en restaurangdel i anslutning till butiken. Sommaren är högsäsong, sedan är storhelgerna också toppar vad gäller försäljning.

Man röker ca 100 ton laxfilé per år på rökeriet. Både kallrökt och varmrökt lax är det som säljs mest, lax är överhuvudtaget den populäraste fisken. De har ca 15 olika fisksorter beroende på säsong. Fredrik visar det utbud de har nu som består av bland annat lax, skrubba, sill, spätta, sjötunga, abborre, hälleflundra, bläckfisk, ål, svärdfisk, tonfisk, torsk och makrill samt olika sorters räkor och skaldjur.

Prismässigt ligger Limhamns Fiskrökeri liknande matbutikerna men det de konkurrerar med är kvaliteten, de har alltid förstklassig fisk. All fisk ska kylas, 200 kg is produceras per dygn för att hålla fisken färsk och fräsch. Fredrik berättar att de anställda jobbar mycket med att ge tips och råd till kunderna på recept och tillagningssätt. Det finns oändliga variationer på hur man kan gå tillväga för att få fram de bästa smakerna hos fisken, men Fredrik förordar gärna enkla och rena smaker. Mycket kan tillagas i ugnen, men på sommaren är det grillen som gäller.

Den mesta fisken fiskas i Öresund och köps in från fiskare från Limhamn och Lomma för att få dagsfärsk fisk, det köps även in fisk från Göteborg, Norge, Danmark men även Asien. Fiskerinäringen är oerhört säsongsbetonad, men enligt Fredrik som beror det mest på kvoterna, det finns oftast tillgång på fisk. Men det går upp och ner, torskfisket är exempelvis väldigt bra på vintern. Att vara en framgångsrik fiskare är mycket beroende av tur, skicklighet och rätt utrustning. Det kan hända att man åker ut och inte får upp något flera dagar i rad för att sedan få en enorm fångst dagen därpå.