VECKANS FÖRETAG V.21

Klinge Catering – www.klingecatering.se

Jag träffar Stefan och Sonny Fäldt som äger och driver Klinge Catering AB sedan 2007. Företaget drevs tidigare av systrarna Klinge, namnet var inarbetat och behölls när Stefan och Sonny tog över. Det ändrades dock från Systrarna Klinge till Klinge Catering och bolaget heter SF Catering AB. Stefan arbetade tidigare på gästgiveri och Sonny har alltid arbetat i restaurangbranschen.

Båda upplever att den stora skillnaden är att arbetet med cateringverksamheten kan förberedas på ett helt annat sätt. All mat är förbeställd till de olika eventen som den sedan levereras till. Allt mat är kall vilket möjliggör en helt annan planering kring de beställningar man har. Kall mat skiljer sig också från varm mat när det gäll framtagning av smaker, här ligger fokus på råvaran än mer eftersom man inte kan ”krydda sig fram” till en smak på samma sätt. Sammansättningen av råvarorna lyfter smakerna och det är renare och fräschare med kall mat.

När det är riktigt intensiva perioder – kring jul och kring studenten framförallt så kan det hända att Stefan och Sonnys respektive assisterar i verksamheten. Vid studenten är de alltid fullbokade. Det finns också lugnare perioder, främst under sommaren när företaget inte gör lika många beställningar.

Företagskunder utgör det främsta kundsegmentet, ca 90 %,  och leveranser görs ofta till olika typer av events, konferenser, möten, kick-offer osv. Klinge Catering är stora på mingelmat och bufféer. Företaget har även många privatkunder när det gäller lite större fester samt bröllop och begravningar. Då menyerna och bufféerna är en sammansättning av olika delikatesser är det oerhört uppskattat vid de typerna av event, på privatkundssidan är även smörgåstårtorna väldigt populära.

Stefan och Sonny beskriver att de står sig bra i konkurrensen, de håller mycket hög klass och använder väldigt fina råvaror och inga halvfabrikat. Brödet till smörgåstårtorna till exempel bakas på Remans Bageri i Tomelilla. De använder svenska och lokala/ekologiska råvaror i så stor utsträckning som möjligt och fisk från hållbara fiskbestånd. De är bra på att tillgodose behovet av vegetariska alternativ eller när det finns gluten- eller laktosintolerans samt allergier.

Under perioden för studenten lanserar de en ny meny, står den sig bra och får mycket beställningar så behåller de den i den ordinarie menyn och kanske tar bort en annan. På bufféerna kan man vara flexibel och det är det som säljer mest. Portionstallrikar finns men de säljer bara då och då.Det är svårt att jämföra sig med andra cateringfirmor i Malmö eftersom alla har lite olika inriktning. Det svåra i verksamheten är att Stefan och Sonny sällan får feedback eller direktkritik från sina kunder. Marknadsföringen är mycket mun till mun och många företag känner till Klinge Catering sedan många år. Det har många trogna kunder runt om i Malmö som är främsta upptagningsområdet. Under åren företaget funnits har de alltid haft ett antal lojala kunder och en bas att stå på även inflödet av beställningar varierar stort under året.