VECKANS FÖRETAG V.21

Friskis&Svettis Malmö – http://malmo.friskissvettis.se

Jag träffar Åsa Pihlsgård och Monica Tjörnhagen på Friskis&Svettis Malmö, på träningsanläggningen Heleneholm. Åsa och Monica arbetar med föreningens företagskunder. Båda är också tränare på olika gruppträningspass. Monica arbetar även med utbildningar. Vi pratar om föreningen i Malmö och hur den vuxit fram. Fokus har alltid varit lättillgänglig träning för alla.

1978 började en grupp skidåkare, Ski Club Skåne, träna jympa. De ville träna inför skidresor. Detta var startskottet för verksamheten och det var samma år som första Friskisföreningen startade i Stockholm. 6 år senare, 1984, blev föreningen i Malmö en Friskis&Svettis förening och anslöt sig till paraplyorganet Friskis&Svettis Riks som hela tiden utökas med nya föreningar runt om i Sverige. I början var det jympa i idrottshallar på skolor. Lättjympa, medeljympa, intensivjympa och stationsjympa vilket blev grundbulten i verksamheten och ett signum för Friskis&Svettis. Förutom jympan var utomhus verksamheten väldigt stor ute i parkerna och på Ribersborg. Malmöföreningen var först i Sverige att starta upp gym.

Första renodlade Friskis&Svettis-anläggningen var Parkmöllan nära Folkets Park i Malmö som öppnade 1987. Föreningen har därefter utökats successivt och anläggningen startades på Ön 1997, Heleneholm 2004, Johanneslust 2008 och Stadion 2011. Friskis har nu även tagit över Träningsvärket så tillgängligheten utökas hela tiden. Största anläggningen är Heleneholm. Friskis&Svettis anläggningar är stora med ett brett utbud av träningsformer. Nästan allt finns under samma tak och man behöver inte åka runt till olika anläggningar för att kunna träna det man vill träna. När det kommer till Friskis&Svettis motionärer hr föreningen en god överblick över vad som tränas mest. Man märker just nu fler inpasseringar per medlem på anläggningarna vilket är oerhört positivt. De pass som är mest populära just nu är bland annat skivstång och cirkelgym.

Alla tränare på Friskis&Svettis är där på ideell basis. De går en gedigen utbildning som Friskis&Svettis Riks erbjuder kontinuerligt. Det finns tränare som är allt från 17 år upp till närmare 70 år så det går att bli tränare när som helst i livet. Ledarskap och pass kvalitetssäkras en gång per år  för att bibehålla god kvalitet.

Framåt är målet att bli mer personliga, att få ännu mer personlig kontakt och relation till medlemmarna samt få fler att börja träna. Träning för ett hållbart Malmö. I konkurrensen med andra kedjor så är Friskis störst vad gäller medlemsantal men inte vad gäller antal anläggningar men det utökas successivt.

Det har gått många trender i träningen och många influenser kommer utifrån, både från mässor och från andra håll. Tas något upp i utbudet ska det förankras med Friskis&Svettis Riks.

Det ska finnas något som passar alla och arbetet är riktat mot ett friskare Malmö. Föreningen är också väldigt närvarande på olika typer av event och lopp såsom vårruset, midnattsloppet och Malmömilen med funktionärer utmed vägen. Friskis&Svettis Malmö har också en cykelsektion med både inomhus- och utomhusträning. Föreningen har även en golfsektion och På Tur-sektion.