VECKANS FÖRETAG V.48

H. Halldén AB – www.hallden.se

Från början köpte de in delar till priserna från Tyskland och när det sedan blev dyrt övergick man till import från Italien och numera mestadels från Asien och då främst Kina. I Italien var de mycket duktiga på prägling av medaljer främst. Pokalerna var det mycket lamptillverkare som gjorde – då delen som är själva pokalkupan. Sedan köptes foten i marmor in från en annnan tillverkare osv. Förr var det tenn som användes mycket, idag är det exklusivt – det krävs mycket arbete med den metallen och att produkterna gjuts, det är en halvädel metall. Det var trendigt ett tag, billigare på den tiden, men blev sedan lite ute och man gick vidare till andra metaller. När det började bli dyrt att tillverka i Italien så gjordes kopior i Kina, präglades och såldes vidare till grossister och återförsäljare i Europa.
H. Halldén AB är ett företag med en 50-årig historia. Det är ett familjeföretag där Odd Halldén, vars far startade företaget, samt två söner och en dotter arbetar på företaget. Företaget ytterligare anställda och är totalt är de ca 10 anställda. Historien började med Odds farfars radio-, tv- och cykelaffär. Odds far arbetade tidigare på en guldvarufabrik i Falköping och flyttade sedan ner till Limhamn och startade H. Halldén AB där han började som grossist av idrottspriser, dock samtidigt som han och Odds farfar fortsatte med tv- och radioapparater och cyklar.Det fanns från 1961-1965 tre butiker på Sveagatan på Limhamn som hade en våning med tv- och radioapparater, en med cyklar och en med sportpriser. 1965 blev delen av verksamheten som sysslade med sportpriser den största.

När sedan marknaden för tv- och radioapparater gick mot att de stora kedjorna tog över så fick den delen av verksamheten läggas ner kring 1989. Tomten på Limhamnsgårdens Allé köptes samma år och 1990 stod lokalen färdig – två veckor senare flyttade de in. Verksamheten fortsatte sedan enbart som grossister av sportpriser, medaljer och plaketter. De köpte in från tillverkare och sålde vidare till återförsäljare.

På H. Halldén sker monteringen och en del av trycket och präglingarna på pokaler och medaljer.

Odds son Max Halldén driver Premiemax AB. De säljer främst pins, klubbflaggor, nyckelringar, logoband/nyckelband med reklamtryck osv. Allt som man kan trycka ett namn/en logo på. Mycket till mässor, matcher. Premiemax är ett företag som köptes in 2003 av H. Halldén AB – det hette från början Mårtenssons. Försäljningen sker där främst från nätet. Premiemax är en av H. Halldéns återförsäljare också av sportpriserna. I Sverige som är ett litet land så har man möjlighet att förse kunder med lite mindre volymer men man levererar också större volymer.

Visionen framåt är att vara så starka som möjligt, att vara bland dem bästa på marknaden på sportpriser och den främsta grossisten för sina återförsäljare – de har alltid ett alternativ och H. Halldén AB ska vara första valet. Det gäller att följa med i trenderna – det går trender i material, tryck, präglingar av medaljer, utseende på pokaler osv.