VECKANS FÖRETAG V.49

 Gotthem Service AB – www.gotthem.se

 

Gotthem Service AB är ett byggbolag inom koncernen Vita Örn (utvecklar, äger och förvaltar bostads och kontorsfastigheter). Båda bolagen har startats och drivs av Joakim Feldt och har elva anställda och en omslutning på drygt en halv miljard. Joakim arbetar även som läkare på deltid inom obstetrik och gynekologi på regionssjukhuset i Skövde.

Allt började med att Joakim köpte en lägenhet 1988 som han ville renovera och bygga om. För att genomföra detta behövde han ta hjälp av ett antal olika hantverkare. På samma sätt gjorde han sedan med sin brors lägenhet. Efter några år var det dags för hus och då blev det samma renovering där. När sedan någon ville köpa det huset ville Joakim inte sälja men väl renovera ett liknande hus på samma sätt.

Att Joakim på detta sätt fick ta hjälp av olika hantverkare och företag för att få ihop projekten sådde första fröet till idén om ett byggbolag – snart var Gotthem Service AB fött utan att det egentligen var planerat! Namnet Gotthem tog Joakim från sitt eget hus i Limhamn som helt enkelt heter Villa Gotthem. Att starta upp byggverksamhet vid sidan om sitt läkaryrke var trots allt inte helt främmande då byggintresset ligger i familjen. Joakims morfar var byggmästare och en av de privata byggherrar som byggde upp Malmö under 1940-70-talet.

Gotthem Service arbetar med ny, till och ombyggnationer av mer speciell karaktär. Bolaget står för design, engagemang och vill gärna återskapa från original. Är det t.ex. en speciell sorts fönster i ett hus tar de fram exakt likadana fönster till den tillbyggnad de bygger. Något Gotthem Service är specialister på är att gjuta ny grund på gamla hus där det kommit in fukt i den befintliga grunden. Man gjuter då en ny vattentät grund med bra dränering bygger helt enkelt uppifrån och ner – istället för som man gör med nya hus nerifrån och upp! Man arbetar också alltid efter högt ställda miljömål och strävar efter energisnåla hus.
I normalfallet kommer ofta kunden med en idé eller en ritning som en inredningsarkitekt gjor och vet kanske inte riktigt hur man ska gå vidare. Då kan Gotthem Service lösa resten med projektering., konstruktionslösningar och övriga handlingar såsom bl.a. bygglov och startbesked samt därefter genomföra entreprenaden. I bolaget finns egna hantverkare t.ex. målare, kakelsättare, murare, snickare etc., övriga tjänster köper Gotthem in via samarbetspartners inom plåt, el, VVS m.m.

Gotthems femårsplan är att bli ett ännu mer renodlat byggservicebolag nischat inom specialbyggen, mindre projekt, knepiga ombyggnader och liknande.