VECKANS FÖRETAG V.42

Göran & Anette Anderssons Fastighetsbyrå – www.gafab.se

   Jag pratar även med Anette och både hon och Göran är överens om att marknaden för villaköp eller bostadsköp överhuvudtaget är en marknad som går i ganska regelbundna cykler i takt med den ekonomiska trenden i Sverige och världen. Det är upp och nedgångar beroende på konjunktur. Köpare och säljare som alltid finns är dock de som av en eller annan anledning inte har något val att flytta och byta bostad – de som på grund av förändringar i livssituationen blir tvungna att ta steget, exempelvis vid skilsmässa, flytt på grund av nytt jobb eller liknande.
Jag intervjuar Göran Andersson, grundare av det som från början hette Göran Anderssons Fastighetsbyrå. Den fastighetsbyrån startade han 1984. När hans dotter sedan utbildat sig och blivit auktoriserad fastighetsmäklare hon också så började hon på byrån 1989. Detta gjorde att byrån bytte namn till Göran & Anette Anderssons Fastighetsbyrå (Gafab). Även Görans fru Agneta arbetar på företaget som administratör, så det är ett familjeföretag. En ytterligare anställd är fastighetsmäklare Paul Boklund. Mäklarna på Gafab är auktoriserade Mäklarsamfundet vilket ställer dem till skaran på ca 20 mäklare av 350 i Malmö som har den auktoriseringen.Från början låg fastighetsbyrån i en lokal vid Limhamns torg, den har även legat på en annan plats i Limhamn innan Göran Andersson köpte upp fastigheten på Järnvägsgatan 18. Lägenheterna och våningarna i huset är uthyrda i huset är uthyrda/sålda och Gafab förvaltar dem. Göran var murare från början innan han kom in på mäklarspåret och skolade om sig. Han var anställd av en annan mäklarfirma innan det egna företaget startades. Han är främst inriktad på villor och marknaden är Limhamn och Bunkeflostrand. Anette är också intriktad på villor men är den som har huvudansvaret för bostadsrätterna. Från starten 1984 har byrån varit med om både med och motgångar på grund av förändringar i köpbeteenden bland de potentiella  kunderna. Något som också har förändrats under påren är konkurrenssituationen fastighetsbyråer emellan i Malmö. När Göran startade var det ca 20 byråer i Malmö, nu är det som sagt 350 aktiva fastighetsmäklare i Malmö med omnejd.Processen när Gafab arbetar med en försäljning av ett hus börjar med att en certifierad besiktningsman förbesiktigar fastigheten, ett besiktningsprotokoll lämnas och en säljansvarsförsäkring mot dolda fel lämnas. En energianalys av fastigheten görs också, så att man ser till hur mycket energi som förbrukas i fastigheten per månad och en bedömning görs av hur kostnaden för detta kan sänkas/hållas på en bra nivå. Man får en kapitalvinstberäkning, en proffsfotograf fotograferar och exponerar husets fördelar på ett maximalt sätt. Det erbjuds fri flyttstädning och gratis lån av en flyttbil. Att allt detta gjorts för säljaren borgar för ett tryggt köp för den som sedan väljer att flytta in i huset.