VECKANS FÖRETAG V.42

 Chokladhuset i Limhamn – www.chokladhusetlimhamn.se

Chokladhuset i Limhamn startades av Olof Stamer 1994. Han hade tidigare arbetat som försäljare av naturgodis, choklad och konfektyr på provision men ville sedan starta sitt eget företag där inriktningen skulle vara choklad och då främst mörk och mer exklusiv choklad. Han arbetade kvar två år på sitt jobb som försäljare parallellt med sitt egenstartade företag innan han slutade och satsade helt på Chokladhuset i Limhamn AB.

Företaget är ett familjeföretag med fyra heltidsanställda. Chokladhuset är en grossist som importerar och distribuerar chokladmärket Michel Cluizel och nu på senare år även den mer och mer trendiga lakritsen – specifikt märket LAKRIDS by Johan Bülow.

Marknadsföringen sker främst genom att de ställer ut på mässor och chokladfestivaler, lakritsfestivaler där bland annat smakprov ges ut – detta är den effektivaste marknadsföringsmetoden då en annons inte kan förmedla en känsla kring produkterna på samma sätt.

Fram till 2009 var det chokladprodukterna som gällde och sedan började samarbetet med den nyskapande lakritstillverkaren Johan Bülow som tagit fram märket LAKRIDS by Johan Bülow.

När produkterna importerats kommer de till det perfekt tempererade lagret hos Chokladhuset i Limhamn (16-17 grader och 55-65% luftfuktighet). Produkterna distribueras sedan till kunderna, som främst är chokladbutiker, delikatessbutiker och konditorier – allt skickas kl.15.00 eller strax därefter och levereras innan kl.12.00 dagen därpå. Tiderna är viktiga och har även de med temperaturhållning att göra – eftermiddag/kväll/natt är svalare än förmiddag/mitt på dagen – choklad är en känslig och delikat produkt som kräver mycket omsorg. Även lakritsen är en färskvara.

Jag intervjuar Olof Stamer och han berättar med stor entusiasm och passion kring produkterna, hur de tas fram och hur valet av chokladbönor går till, vilka plantager man köper in ifrån osv. Criollobönan är den exklusivaste av dem alla.

Johan Bülows lakritstillverkning började sin historia i liten skala på Bornholm, men har blivit större och större. Johan Bülow ville ha en liten exklusiv tillverkning, men lakritsen blev snabbt väldigt populär och hans maskin för små volymer räckte snart inte till.  Michel Cluizel-fabriken ligger i Dammville, några mil utanför Paris. Det är ett familjeföretag grundat av Michel Cluizel, i den lilla byn Dammville arbetar ca 10% av befolkningen på hans fabrik. Chokladtillverkaren har minutiös kontroll genom hela processen från böna till färdig chokladprodukt, inget lämnas åt slumpen. Äkta kakaosmör och den bästa vaniljen bourbon vanilj används och vad som är annorlunda är att sojalecitin inte används till skillnad från de flesta andra chokladmärken.

Förutom de två förstnämnda huvudmärkena importeras även det sydtyska chokladmärket Heilemann, som bland annat är stor leverantör av säsongsartiklar för jul, påsk och halloween. Ett annat märke är det schweiziska Maestrani som främst framställer ekologisk choklad, Gudrun som är ett belgiskt företag som tillverkar mycket praliner till olika distributörer och butiker samt sätter samman sina egna askar. Man har även nougattillverkaren Carlier bland leverantörerna.