VECKANS FÖRETAG V.38

Criollo Chocolaterie – www.criollo.se

 

Criollo Chocolaterie startade 2004 så 2014 är det tioårsjubileum. Jag träffar Birgitta Ahlbeck som är ägare och enda tillverkare av Criollos choklad. Innan Birgitta startade chocolateriet var hon sekreterare på en advokatbyrå.

Hon hade alltid varit fascinerad av choklad tidigare och allt hon brukade baka hemma hade alltid choklad som huvudingrediens på olika sätt. När hon gick en kurs i grafisk kommunikation och de fick uppgiften att göra en reklamfolder om vad de ville så gjorde hon en om choklad. Då insåg hon direkt vad hon ville göra – hon ville öppna ett eget chocolaterie.

Birgitta har alltid älskat Limhamn som stadsdel och började leta efter lokal i området, hon tycker om charmen som Limhamn har som ”en liten stad i staden” och när hon fick tag på lokalen på Järnvägsgatan kunde hon förverkliga sin dröm – Criollo Chocolaterie kunde startas upp!

Birgittas favoritsmak är kombinationen choklad och lakrits men hon använder sig även av en stor variation av kryddor, nötter, kakaobönor, champagne, whisky, tequila och lime i sina kreationer och praliner.

Det finns också andra typer av produkter som müsli gjord på kakaobönor, choklad, gojibär, nötter och andra nyttigheter. Hon gör även rawfoodbollar, drickchoklad med mera.

Jag får en rundvisning i köket där tillverkningen äger rum och när Birgitta berättar om processen inser man hur mycket timing det innebär och vilket tempo som krävs när pralinerna och chokladen tillverkas. Tillverkningssättet är olika för all choklad, beroende på hur till exempel pralinen ska smaka, vilken fasthet innehållet ska ha, vilken yta den ska ha och hur den ska dekoreras.

Criollo Chocolaterie anordnar chokladprovningar då och då som går att boka, de hålls då i ett vackert dekorerat rum på ovanvåningen i huset (där bilden är tagen).