VECKANS FÖRETAG V.35

Ängsdals Skolor AB – www.angshamn.se

Jag träffar Inger Persson, föreståndare på Ängsdals Skolor som startade 1994 i Bunkeflostrand. Det började med enbart förskolor samt första klass, det utökades sedan med årskurs 2 och 3. Inger var då en av 21 delägare som tog över förskolan från kommunen. Det är ett personaldrivet aktiebolag, som friskola får de skolpeng/skolbidrag från kommunen. Skolan är byggd i egen regi och de har marken som tomträtt. Senare gick ytterligare 9 delägare och tillika anställda in och verksamheten kunde utökas både vad gällde lokaler och byggnader.

Detta också för att årskurser, antal barn och möjligheterna för Ängsdals Skolor att utvecklas. Som byggnaderna och skolan ser ut idag har det gjort sedan 2003 då det stod klart.

Formen för det personaldrivna aktiebolag fungerar så att om du slutar som anställd får du ge upp dina aktier i företaget. Det finns lokaler till alla ämnen och skolplanen följs. Idag finns barn från 1 år i förskolan samt årskurs 1-9 i skolan. Skolan har inkomstreglerad taxa för föräldrarna precis som kommunens skolor så det är gratis att gå på friskola precis som i kommunal skola. Förutom Ängsdals förskola och skola i Bunkeflostrand finns förskolor även i Klagshamn och Limhamn. Det är 70 anställda/aktieägare i de tre skolorna allt som allt.

Alla barn och elever på skolan fångas upp, ingen ska hamna efter och behöver någon extra stöd så uppmärksammas detta direkt. Läsförståelse satsas det mycket på både med böcker och digitala hjälpmedel. Ängsdals skolor ligger i framkant när det gäller digitala hjälpmedel och att hänga med i den tekniska utvecklingen är viktigt för både barnen och de anställda lärarna och pedagogerna.

I årskurs 6 får alla barn en egen bärbar dator och i viss del av undervisningen används läsplattor, det finns också något som kallas activeboard för film och bildvisning för hela klassen.

De tekniska hjälpmedlen är till stor hjälp när det gäller barn med dyslexi specifikt berättar Inger, det kan vara ett stöd i att stava rätt och berättar när något blivit fel. De jobbar mycket i projekt. Många andra skolor har inspirerat av deras arbetssätt och har kommit och besökt Ängsdals Skolor för att ta del av och få inblick i hur undervisningen går till där.

På skolan är det till 90 % barn som bor i Bunkeflostrand och 10 % som bor i andra delar av Malmö. Det finns 30 olika kulturer, den dominerande nationaliteten förutom svenskar är dock danskar. Idag är det 255 barn i skolan och 160 barn i förskolan.

Ängsdals Skolor har fyra ledord – lust, självständighet, kreativitet och stolthet. Dessa ord är något man alltid arbetar utefter. Visionen framåt är att göra skolan tvåparallelig – två klasser per årskurs.