VECKANS FÖRETAG V.36

 Andrarum AB – www.andrarum.se

Mats Håkansson startade 1999 Mats Håkansson Strategisk Information AB, men på senare år när hans fru Margareta Hartman lade till sina verksamheter byttes namnet 2005 till Andrarum AB. De har nu en samlad administrativ enhet för samtliga tre verksamheter – kommunikation, coaching och hantverk – allt i ett vilket fungerar mycket mer effektivt. Mats Håkansson arbetar med strategisk information, PR och kommunikation. Det är profilering, han skriver texter, arbetar med marknadskommunikation samt att han har en tyngd i den finansiella informationen. Mats har blivit rankad som en av de bästa i landet när det gäller årsredovisningar. Glashantverket har Margareta arbetat med i 10-15 år nu och hon använder en metod som heter glasfusing – vilket innebär att man skär ner glas i stora skivor i mindre bitar och sedan smälter samman i olika former. Glaset bränns i en ugn som ska värmas upp till 820 grader. Det handlar om små skillnader i graderna, när det är 810 grader ligger bitarna på varandra och vid 814 grader är det hopsmält. Små skillnader och ett levande material. Det är ingen ny metod, tekniken är enkel och det är lite terapeutiskt och väldigt kul att hålla på med – det är roligt att tillverka något själv och se att det blir fint, glas är tacksamt på det sättet. Detta är en stor drivkraft för Margareta, att de som går på hennes kurser och workshops ska hitta glädjen i materialet och det kreativa utloppet man får.
Jag träffar och intervjuar Margareta. Margareta är karriärs- och livscoach samt har en verksamhet där hon gör konsthantverk i glas. Hon håller i workshops och kurser. Margareta berättar om hur hon kom in på de oråden hon arbetar inom idag:

– Jag har också jobbat med information, utredningar, reklam, jag har varit fastighetsmäklare, högskoleutbildad. Jag har jobbat med allt möjligt men hela tiden med människor i de olika verksamheterna och det är det som jag tycker är så himla kul. Och sen när omständigheterna har varit sådana att jag fått tänka om, för det har hänt ett par gånger i livet, så tänkte jag att jag går tillbaka till kärnan och det jag alltid tyckt om att arbeta med, att utveckla människor, så vidareutbildade jag mig till coach. Jag är beteendevetare i grunden så det låg nära till hands.

Coachningen började Margareta med för fem/sex år sedan. Hon arbetar med karriärcoachning, med människor som vill ha hjälp med att komma vidare till annat jobb, hur ska de göra rent praktiskt? Hon sysslar även med personalcoaching och då bland annat med chefer. Uppdragen har både kommit från privat och offentlig sektor (Arbetsförmedlingen). Livscoachingen  handlar om att coacha vanliga människor att komma loss med något och komma vidare, komma underfund med vad det är som hindrar att ta steget i en annan/en viss riktning. Coachingen inriktas mycket på att tänka framåt, ställa drivande frågor som får samtalet att bli aktivt – det är en oerhörd närvaro i kontakten när man träffas och pratar. Det uppskattas av de som Margareta coachar, man får verktyg att driva sin utveckling framåt på sitt eget sätt. Detta till skillnad från en mentor eller psykolog, här har man mycket fokus på framtiden.

Vad är din och Mats vision framåt med verksamheterna? I perspektivet 3-5 år?

– Vi gör det vi vill göra. Mats kommer fortsätta med sin verksamhet och jag kommer definitivt hålla på med mina. Det finns inga åldersgränser i de här jobben. Det kan ju bli lite andra former och annan omfattning längre fram.