VECKANS FÖRETAG

Sydsegel – www.sydsegel.se

 

Jag träffar Ulf Björk och Henrik Edman, båda segelmakare sedan 30 år tillbaka. De lärde känna varandra när de båda var anställda hos segeltillverkaren Gransegel. Henrik startade eget 1992, företaget Edman Sails, Ulf startade eget 2003, företaget Ystadsegel i Ystad. När Ystadsegel flyttade till Malmö och södra fiskehamnen 2008 byttes namnet till Sydsegel. Sedan hösten 2014 har Edman Sails och Sydsegel delat lokal och har ett tätt samarbete för att kunna erbjuda sina kunder ett komplett utbud av allt som behövs för segling, oavsett om du ska kappsegla eller bara segla som fritidssyssla. Sydsegel har som ledstjärna att tillverka segel och kapell till priser som folk har råd med. De tillverkar och säljer till andra länder såsom Norge, Danmark och Tyskland men det huvudsakliga upptagningsområdet är sydvästra Sverige.  

Ulf och Henrik menar att styrkan i deras samarbete ligger i deras olika kompetensområden vilket ger verksamheten en bredd och de kompletterar varandra väldigt bra. Det är ett hantverk, det tar tid men det borgar för kvalitet. Nu har dock prispressen blivit hård i branschen och många segel beställs från låglöneländer såsom Kina. Detta är förödande menar Ulf och Henrik, hantverket och kunnandet kring segel och segling går förlorad. Sydsegels och Edman Sails konkurrensfördel är just kunskapsöverföring, att de är en partner genom hela köpet och därefter så att allt fungerar som det ska.

Ulf tillverkar segel, kapell och kapellbågar, dynor, master, riggvajrar och linor. Allt som hör till segelbåten. Även produkter som underlättar hantering och förvaring av utrustningen och av seglen när de inte används osv. Exempelvis rullfock – något som man kan dra in och rulla in seglen i med hjälp av en lina, det är en oerhörd säkerhet. Det går inte i svår sjö att springa upp på däck och dra ner seglen för hand, det ska gå att göra på avstånd.

Henrik Edmans nisch och specialitet är segel. De båttyper han tillverkar segel till är H-båt, IF båt, Express och C55. Han gör alla typer av segel, storsegel, försegel, undanvindssegel som heter spinnaker eller gennaker.Henrik seglar själv mycket kappsegling. Han vann bland annat SM i kappsegling med H-båt sommaren 2014. Detta är en stor del av Henriks arbete, att åka på olika tävlingar och kappsegla. Det är en förutsättning för att lyckas i branschen som segeltillverkare, det ger kredibilitet att kunna lägga fram bevis för funktionen och säkerheten hos de segel man tillverkar. För att kunna garantera att seglen man säljer passar och når sin fulla kapacitet på en kunds båt så följer Ulf och Henrik med sina kunder ut och seglar. De ger då tips och råd, ställer in så allting fungerar korrekt och råder kunden till vad som behöver ses över.

Segelbåten är en maskin som utan seglet saknar en del och tappar sin funktion. Seglet ska därför anpassas till den individuella båten. Det handlar om att det ska gå att förtöja på rätt sätt och fungera aerodynamiskt, fånga vinden och föra båten framåt. Oavsett om det gäller segel för kappsegling eller nöjes-/fritidssegling ska kunden vara säker på att få en produkt som fyller högt ställda krav på kvalitet och prestanda.