Sydsegel – www.sydsegel.se

 

Jag träffar Ulf Björk och sonen Gustaf Björk som driver Sydsegel. Sydsegel startade 2003 i Ystad och det hade då ett annat namn, sedan flyttade vi till Malmö 2009/2010 och då byttes namnet till Sydsegel. Från början var Ulf ensam i företaget och nu sedan två år tillbaka är Gustaf anställd och tanken är att han i framtiden ska ta över företaget. Ulf äger företaget, tidigare var företaget enskild firma men nu är det aktiebolag. Ulf och Gustaf jobbar tillsammans med design och segel och sedan tillverkar Gustaf seglen och han jobbar även med designen. Ulf tillverkar mycket rigg och kapell.

Sydsegel försöker täcka in allt som har med själva seglingen att göra. Kunden kan lösa allt på ett ställe. De har alltså olika ben att stå på om segelbiten skulle gå ner kan de öka på kapell och rigg. Kapell har man för att täcka in hela båten och även seglet för att skydda båten när den inte används. De gör även sittdynor till båtar då och då, det är dock en liten del av verksamheten. De gör då mallen i båten, det är skräddarsytt och olika från båt till båt. Sydsegel har en annan verksamhet också, de tar emot mattor för tvätt hos ett tvätteri som även tvättar kapell och segel. Så de är en uppsamlingspunkt/förmedling av mattor. Detta breddar verksamheten och ibland kommer det in kunder som kommer in med en matta som också har båt så att de får en segelkund den vägen också.

Designen av seglen görs i ett program som sedan skickas till dukleverantören som sedan levererar bitarna, det kommer som ett pussel som består av mellan 25-30 bitar. Det finns två olika typer av sätt att skära tyget – med crosscut (bild 1 på golvet under tillverkning) eller radialskärning (bild 2 på båten). Sydsegel tejpar ihop det, syr det och lägger till ringar och tampar som gör att man kan fästa seglet på båten. Segel tillverkas så att de ska hålla formen hela tiden och för att man ska kunna vika ihop det och veckla ut det utan att det och funktionen påverkas.

Just nu har Sydsegel väldigt stor efterfrågan, de kommer att producera ungefär 30 segel till i början på maj, båtintresset har ökat stort. Vissa år har 30 segel har varit en årsproduktion. Coronapandemin har haft en positiv inverkan på företaget då fler och fler vill vara ute med sin båt och det är fler som köper båt.  Konkurrensen är inte stor, de behöver inte anstränga sig för att sälja. Deras enda konkurrent är Gransegel i Malmö. Skåne och Öresundsregionen är deras marknad.

I framtiden ska alltså Gustaf ta över och han säger att han ser framför sig att de kanske då ska kunna smalna av verksamheten och då ha större fokus på segel, kapell och rigg som är kärnverksamheten.